Duitse filmregisseur Uwe Boll gaat zich op gevaarlijke gronden begeven

Geplaatst op: 10 september 2010 door Erik Dekker in Verhalen

De alom beruchte duitse filmregisseur Uwe Boll is bezig aan twee nieuwe projecten. De eerste film zal Nazi Zombies als kernonderwerp hebben. En de andere? Die zal over ietwat minder aangename zaken gaan. Als het namelijk aan hem ligt dan komt er een film die over de meest gruwelijke daden gaat in vernietigingskamp Auschwitz, welke in de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Als je hier niet tegen bestand bent, lees dan snel door.Massa’s aan mensen, jong en oud, die worden vergast om daarna in de oven te worden gegooid of gebruikt voor de meest onethische experimenten. Jawel, deze gruwelen kun je straks gaan aanschouwen in Boll’s nieuwste film.

Wie is deze man, zul je je misschien afvragen? Uwe Boll is een duitse filmregisseur, die films maakt met een budget die kan worden verkregen via bepaalde Duitse wetten. Hierdoor kon Boll 100% belastingaftrek krijgen en hoefde alleen belasting te betalen over de winst die hij zou maken (maar nooit hád gemaakt). De kwaliteit van de films liegen er niet om: diverse verfilmingen van games zoals Far Cry en Alone in the Dark kregen zulke slechte cijfers (waaronder Alone in the Dark een 9/100 op metacritic) dat de goede man een ongelofelijk slechte reputatie heeft opgebouwd met der jaren. Het is zelfs zó ver gekomen, dat Uwe Boll een begrip is geworden in The Urban Dictionary. Met opmerkingen als ”man, that shot was Uwe Boll”, wordt dus aangegeven dat mensen het niet zo hoog hebben met hem.

Laten we het echter eerst even luchtig houden. De film die over Nazi Zombies gaat, zal onder de naam Bloodrayne: The Third Reich door het leven gaan, een vervolg op de in 2005 uitgekomen film Bloodrayne van dezelfde regisseur. Oplettende lezers weten dat Bloodrayne van oorsprong een videogame is die in 2002 uitkwam. In deze game speel je als de jonge vrouw Rayne in het jaar 1933. Zij is half vampier en wordt constant belaagd door de echte bloedzuigers. Het lange pad die zij moet volgen om haar vader te kunnen vinden zit, niet geheel onverwacht, vol gevaar. Een prachtig concept voor een geslaagde avond voor een grote beeldbuis en een bak popcorn, toch? Maar met Boll als regisseur hoef je niet veel te verwachten: de film kreeg gemiddeld een 18/100 op Metacritic. Een vervolg op deze blunder is in ontwikkeling en als we de vriendelijke duitser mogen geloven, dan wordt het een trilogie die eindigt in de tweede wereld oorlog. Het zal mij benieuwen of hij dit keer heeft geleerd van zijn fouten.

Zijn tweede film heet Auschwitz en zal zich afspelen in de tijd dat Adolf Hitler de touwtjes in handen had. Volgens Uwe Boll krijgen we een Auschwitz te zien zoals we dat nog niet eerder hebben mogen aanvaren. De meest walgelijke en afschuwelijke acties zoals vergassingen en kleine kinderen die in de oven werden gestopt, zullen hier in niet ontbreken. Of wat dacht je van een heel gebit, die tand voor tand uit een lijk wordt gehaald? ”Maar wie zou zoiets nou maken?” Bekijk de trailer hieronder maar eens.

”I made the movie because there is not one movie made what shows the Holocaust really was – a killing factory. All the movies made showed us the special people…the heroes. But nobody has focused on the subject matter”, aldus Uwe Boll. Een moeilijk onderwerp, die in principe nog niet via het grote scherm serieus ter sprake is gekomen. Films als Schindler’s List van Steven Spielberg komen in de buurt, maar deze ging meer over degenen die het hadden overleefd, niet over de andere noodlottigen die op gruwelijke wijze afgemaakt werden.

Persoonlijk vind ik dat Uwe Boll wel degelijk een groot paar ballen heeft om ons te willen confronteren met de waarheid, helemaal omdat hij ironisch genoeg een nazi officier speelt. Omdat deze massamoord slechts tientallen jaren geleden plaats had gevonden, is het onderwerp an sich nog erg vers. Velen beweren zelfs dat het nooit heeft plaatsgevonden, maar zaken in de doofpot stoppen is nooit goed. Toch heb ik sterk mijn twijfels of de productie van een film over de Holocaust wel is uitbesteed aan een man die, volgens velen beweren, nog nooit een goede film heeft gemaakt. Als er echter iemand is die dingen gedaan krijgt is hij het wel. Onderwerpen als 9/11 kwamen aan bod in zijn misschien wel meest bekende project ”Postal”, een duistere komedische film die vele politieke onderwerpen op de hak neemt. De tijd zal leren of Auschwitz een kwalitatief goed in elkaar stekende film wordt. Niettemin wordt het een moeilijke zit en zal deze film zonder enige twijfel een zee aan kritiek en discussiepunten aanwakkeren. Geen film die je dus moet zien om een leuke en gezellige avond te hebben, maar mits Boll echt zijn best doet en de historische feiten goed weet uit te beelden, dan kunnen we wellicht een presentatie van hem verwachten die zowaar leerzaam is.

Met dank aan Kotaku

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s