DeathSpank: een dolkomisch lootparadijs

Geplaatst op: 1 september 2010 door Erik Dekker in Reviews

Naar mijn mening schortte het op Xbox Live Arcade in de eerste periode aan kwaliteitstitels. Vooral oude spellen zoals Contra en Golden Axe kenmerkten het aanbod en deden het ”Arcade” gedeelte op deze manier echt eer aan. Tijden veranderen gelukkig en zo ook de digitale gamewinkel van Microsoft’s populaire console. Games zoals Shadow Complex, Castle Crashers en de onlangs door ons gereviewde Tower-Defense game Monday Night Combat, laten zien dat ook arcade titels in de schijnwerpers horen te staan. Valt DeathSpank in hetzelfde rijtje?

*Wij zijn op dit moment aan het experimenteren met de structuur van artikelen, reviews en dergelijke. Geïnspireerd door de website Kotaku zal de kern van toekomstige reviews bestaan uit uitgebreid uitgelegde plus- en minpunten van een game, deze in een willekeurige volgorde. Logischerwijs zal de groene kleur de positieve kant belichten en de rode kleur de negatieve. Op deze manier is het overzicht van wat een game te bieden heeft beter te  overzien.*

Pluspunten

Briljante Humor: aan de titel van de game kun je al opmaken dat dit spel garant staat voor een grote dosis humor. Het grote brein achter deze game is namelijk Ron Gilbert, dezelfde persoon die mede verantwoordelijk is voor de cultklassieker The Secret of Monkey Island, een game die eenzelfde soort humor biedt. DeathSpank is de naam van de hoofdpersoon in het spel. Al van kinds af aan is hij op zoek naar het heilige voorwerp ”The Artifact” en moet hij zijn paarse string verdedigen tegen de kwaadaardige tiran Lord Von Prong, die met een veel te groot postuur rondloopt op de kleinste pony ter wereld. Wordt het je nu al te veel? Stop dan nu maar heel snel met lezen.

De humor is overal waar je bent te vinden. Begroetingen als ”Hello, welcome to Rich Cabin’s cabins for the rich” en ”Greetings, random non playable character”, zijn slechts voorbeelden van het grote aantal briljante dialogen die het spel rijk is. Ook de ontelbare wapens en armor, die DeathSpank zal vinden bij het verslaan van een vijand of door het openen van een schatkist, hebben stuk voor stuk een beschrijving die meerdere malen een brede lach op je gezicht tevoorschijn zullen weten te toveren. Hier houdt het echter niet op: ook het verhaal, de vele quests, de vijanden die je tegenkomt en de vele omgevingen barsten van de goed uitgewerkte humor en verwijzingen naar andere bekende games.

Grafisch een parel: de graphics van DeathSpank zijn simpelweg een genot om naar te kijken. Het sterk kleurrijke en cartooneske jasje dat het spel hanteert, gaat goed gepaard met huisjes zonder enige diepte, bizar uitziende wolkenvelden en overdreven personages. De manier hoe deze wereld wordt neergezet, draagt sterk bij aan het humor gehalte, wat één van de grootste pluspunten is van de game.

Een waar Lootparadijs: stiekem heb ik altijd een grote zwak gehad voor het verzamelen van loot. De vrijwel eindeloze weg die je volgt om met steeds betere uitrustingen je personage sterker te maken, werkt nagenoeg verslavend. Daarom draag ik games als Borderlands een warm hart toe. In DeathSpank laat bijna iedere vijand wel iets vallen. Zit je rugzak na een tijdje echter vol met waardeloze rommel, dan haal je ze moeiteloos door een pers heen, zodat je er ook nog geld voor terugkrijgt. Ideaal! Een fantastisch systeem, die de meeste soortgelijke games helaas niet hebben.

Simpele, maar doeltreffende gameplay: als je DeathSpank moet vergelijken met andere bekende games dan zouden de titels Diablo en Borderlands wellicht het snelst naar boven komen. Ik zeg Diablo, omdat DeathSpank, naast het loot systeem, een soortgelijke camera hanteert en je vaak grote massa’s monsters tegelijk de baas moet zijn. Alle vier de gekleurde knoppen op je Xbox controller kunnen worden gebruikt voor verschillende wapens om mee te slaan. Hierbij moet je denken aan bijlen, overdreven grote zwaarden en kruisbogen voor de nodige afstandse klappen. Iedere uitgedeelde klap zorgt ervoor dat je ”Justice meter” zich vult, waarna DeathSpank een speciale aanval kan uitoefenen, afhankelijk van welk wapen hierbij wordt inzet. Om grote hoeveelheden aan kwaad de baas te kunnen zijn, moet je aanvallen blokkeren. Mits je dit op het juiste moment doet, raakt je Justice meter meteen vol. Een simpel vecht concept, maar het feit dat je verschillende wapens kunt gebruiken en de aanwezigheid van de Justice meter, zorgen ervoor dat je niet snel in slaap zal vallen.

De aanwezigheid van een coöperatieve modus: je kostbare paarse string verdedigen tegen een leger aan kwaad is niet bepaald makkelijk. Daarom kan DeathSpank de hulp inroepen van zijn metgezel Sparkles. Sparkles is een tovenaar, die er niet al te snugger uit ziet. Wanneer deze lolbroek wordt ingeschakeld, kan een vriend of vriendin in dezelfde kamer waar je speelt meedoen. Als je echter online met anderen wil spelen, kom je van een koude kermis thuis. De toevoeging van offline co-op is geen overbodige luxe, aangezien het spel aanzienlijk makkelijker wordt. Naast het feit dat Sparkles de nodige schade met zijn toffe spreuken uitdeelt, kan hij DeathSpank ook genezen. Let wel: jij en je medespeler delen eenzelfde levensbalk. Als deze leeg is, dan zal je bij de dichtsbijzijnde checkpoint opnieuw moeten beginnen. Dood gaan is echter niet zo erg als het lijkt. Ook al verlies je een deel van je goed gevulde portefeuille kun je deze gewoon terugkrijgen door terug te lopen naar de plaats delict. Ook al is DeathSpank duidelijk gericht op een singleplayer ervaring, moet ik zeggen dat de co-op een aangename toevoeging is aan het spel. Met zijn tweeën lach je immers dubbel zo hard als in je eentje.

Minpunten

Online co-op ontbreekt: ook al ben ik zeer enthousiast over het feit dat DeathSpank een offline coöperatieve modus heeft, toch ben ik stiekem lichtelijk teleurgesteld dat je niet online flink kan kont schoppen in je paarse strak zittende ondergoed. Enigszins snap ik de keuze van de ontwikkelaars wel, aangezien de tweede speler ook de nodige loot wil verzamelen en dat geldt helaas niet voor Sparkles.

Veel micro-management: zoals in bijna alle games die vol met loot zitten, ben je vaak bezig je rommel te verkopen. DeathSpank kent helaas een vrij kleine rugzak, waardoor je iets te vaak voor het goede je inventaris moet opschonen. Gelukkig heeft het spel een knop waar je automatisch de beste uitrusting automatisch aantrekt.

Het moge duidelijk zijn dat DeathSpank in het rijtje van de betere games op XBLA behoort. De minpunten zijn niet heel erg storend, maar zijn toch belangrijk even te vermelden. Houd je totaal niet van humor en kleurrijke werelden? Dan is DeathSpank niets voor jou. Heb je af en toe echter eens behoefte aan een game die barst van briljante dialogen, humor en heel veel loot, dan mag deze game, die ongeveer tien uur duurt, niet in je collectie ontbreken.

Deze review van DeathSpank is gebaseerd op de Xbox-360 versie. De game is op 14 juli 2010 uitgekomen op zowel Xbox Live Arcade als op Playstation Network en de PC. De game kost 1200 microsoft punten op XBLA en €14.99 op PSN.


Advertenties
reacties
 1. Niels Dekker schreef:

  Erg cool dat jullie zijn overgestapt op een systeem van “loved” en “hated”, net als Kotaku. Hou dat er zeker in! 😉

  Echter ook een klein kritisch geluidje, waar toekomstige reviews mijns inziens nóg beter van zouden kunnen worden. Ik mis bij deze review een beetje de bespreking. Deze hoeft maar een paar alinea’s te zijn. Een catchy intro en dan een alinea of drie, vier voordat je met de plus en minpunten begint. Met maar vijf regels intro heeft de review nu echt te weinig body. Hierdoor lijkt het alsof de volledige review bestaat uit niets meer dan de plus en minpunten.

  Ik vind het absoluut zeer goed dat de plus- en minpunten uitgebreid aan bod komen, want dat mis ik vaak in reviews op andere sites, maar het komt zonder body nu wel wat “kaal” op me over.

  Verder vond ik zelf het noemen van twee extra pluspunten waard:

  -Epische muziek. Tijdens je volledige avontuur wordt je vergezeld door heerlijke catchy deuntjes, met gitaren, comboy-invloeden en veel meer. Tijdens battles zwelt de muziek aan en wordt bombastischer, waardoor je nog meer de spelwereld ingetrokken wordt. Verander je van gebied, dan loopt de muziek heel subtiel over in een nieuw deuntje. Absoluut kudos voor Hothead hiervoor!

  -Voice acting van hoog niveau. Zodra DeathSpank zijn onnavolgbare stem opzette was ik verkocht. Degene die hem heeft ingesproken is f*$&% awesome! Ook de Non Player Characters zoals Old Man Eubrich en Taco Wench (wat was haar andere naam ook al weer…) en natuurlijk Bad Ass Von Prong zijn briljant ingesproken en passen erg goed bij de karakters.

  Ik kan nu al niet wachten op DeathSpank: Thongs Of Virtue, die 21 september op XBLA verschijnt. I frickin’ love DeathSpank!!!

  • Erik Dekker schreef:

   Valide punten. Je hebt gelijk, daar zal aan gewerkt worden! De lezers mogen de muziek en de voice acting inderdaad rekenen als pluspunt, want deze punten zijn top notch.

   Vanwege het experimenteren, is opbouwende kritiek meer dan welkom:) Alleen op die manier kun je jezelf optimaliseren.

 2. Jelle schreef:

  Voice actor is michael dobson en ik geef je volledig 100% gelijk. De humor in het spel samen met zijn stem is gewoon ongelooflijk aanstekelijk.

  Ik amuseer me echt met dit spel , zeker als ik even niet wat weet wat doen.:)

  Momenteel handen vol met het “A tot Z Gaming” project, Alan Wake op Nightmare uitspelen wordt alvast aantal uurtjes bloed, zweet en tranen verwerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s