Starcraft II Wings of Liberty: The Complete Survival Guide (deel 2)

Geplaatst op: 24 augustus 2010 door Erik Dekker in Nieuws

Gisteren besprak ik de meest belangrijke richtlijnen van de Starcraft II campaign met je. Een Real Time Strategy game zou echter geen Real Time Strategy zijn als er geen multiplayer modus aanwezig zou zijn. Daarom vloeien we vandaag over in het online gedeelte van het spel, waarbij ik een aantal simpele, maar zeer belangrijke basisregels en tips mee zal geven.

Er zijn een aantal zaken waar je op zal moeten letten als je jezelf in het online gebeuren gaat storten. Allereerst is er de economie van je team dat je zeker niet uit het oog mag verliezen. Dus luidt de eerste tip als volgt: “build a lot of workers!” De reden hiervoor is dat je ongeveer 2-3 werkers per mineral node moet hebben; deze zorgen namelijk voor de beste inkomsten. Ook moet je ervoor zorgen dat je inkomsten niet te hoog opstapelen, want dit betekent dat dit geld verloren gaat. Als je niet weet wat je moet bouwen, bouw dan pylons/overlords/supply depots. Moeilijke termen, maar wanneer je het spel aan het spelen bent dan zie je wat ik bedoel! Er zijn ook upgrades en researches die je kunt kopen als je teveel inkomsten hebt. Zorg er gewoon ten alle tijden voor dat je geen inkomsten gaat opbouwen en deze niet benut worden.

De volgende tip is er eentje die helaas vaak verwaarloosd wordt als men verder vordert in het online gebeuren. Als je je eerste games begint te spelen tegen de computer of menselijke tegenstanders, zorg er dan voor dat je veel units bouwt in een zo kort mogelijke tijd. Het volgende advies luidt daarom als volgt: “Don’t slack, build an army and attack!” Door deze richtlijn na te leven, zal je steeds sneller in deze routine nieuwe zaken kopen en sneller kunnen reageren op onverwachte gebeurtenissen, zoals een aanval op je basis terwijl je units ergens anders zijn. Hierbij kan dan ook als tip gegeven worden dat je de hotkeys voor units leert. Hierdoor zal je speelsnelheid fors omhoog gaan. Hier kun je een gewoonte van maken door de challenges te spelen en je enkel te concentreren op het gebruik van zoveel mogelijk hotkeys.

“Build a unit that can track invisible units”, is een basisregel voor de wat meer gevorderden onder ons, maar is één van de meest belangrijke richtlijnen om mee te nemen in je gevechtstactieken. Als je met een onzichtbare unit een volledige basis weet neer te halen, omdat er geen unit in de buurt was die deze kon zien, dan heb je heel wat frustratie bij je vijand bezorgd. Er zijn drie rassen die kunnen worden gebruikt buiten de campaign modus: Zerg, Protoss en Terran. Hierover kon je al lezen in de toelichting van de rassen. Zorg dat je tijdens het spelen minstens één van de volgende units bouwt:

* Terran: Scanner Sweeper: deze optie bevindt zich in je command center en kan voor 50 energy gebruikt worden om mogelijke aanvallen van vijandelijke units die cloaked zijn tegen te gaan

* Protoss: Observers: deze units kunnen worden gebouwd in the Robotics Bay. Normaal stuur je je eerste Observer naar de enemy base om nieuwe gebieden te kunnen verkennen en onzichtbare units daar al op te vangen. De volgende Observer zet je boven je minerals zodat er geen cloaked units in je werkers kunnen beginnen met ravage aanrichten wat er toe leidt dat je economie drastisch wordt aangetast.

* Zerg: Overlords, Overseers, and Changelings: zergs hebben een groter aantal units die onzichtbare units kunnen detecteren. Zorg er daarom voor dat je Overlords verspreid over de map zijn zodat je een beter zicht over het veld hebt. Dit zorgt er ook voor dat je vijand op zoek moet gaan om deze units neer te halen. Een perfecte afleiding, die je  wat meer ruimte geeft voor een mogelijke onverwachte aanval.

Wat ook belangrijk om te weten is het gebruik van een enkele werker om vroeg in het spel de vijandige basis te gaan opzoeken en te zien wat de andere speler mogelijk als tactiek gaat gebruiken. Hier zijn een aantal manieren om dit te spotten.

* Proxy Rush (Terran, Protoss): als je geen Barracks of Gateways in de vijandige basis aantreft is het mogelijk dat de vijand een Proxy Rush zal uitvoeren, dit betekend dat ze een barrack of gateway dicht bij jouw basis bouwen om zo een constante stroom van units op jouw basis willen afvuren. Meestal is dit een alles of niets strategie. Wees daarom dus voorbereid met een aardige verdediging en een kleine groep aan scouts, om deze gateway of barak neer te halen.

* Fast Reaper Harass (Terran): Reapers zijn zeer snelle units die dienen om een vijandelijke economie vroeg neer te leggen. Om deze tactiek te spotten zal je vroeg in het spel al twee gasraffinaderijen zien staan en een barrack met een tech lab eraan zonder dat er marines aangemaakt worden. Wees dus op je hoede met verdedigingende units bij je werkers om deze te onderscheppen.

* Zergling Rush (Zerg): Als je vijand al een spawning pool staan heeft op het moment dat je scout daar arriveert, is het zeer goed mogelijk dat een Zergling rush tactiek zal gehanteerd worden. Als deze al aangemaakt is, tel dan het aantal eieren dat in de wachtrij staat, zodat je het aantal Zerglings dat op je af zal komen ongeveer in weet te schatten. Let echter wel dat er steeds twee Zerglings zullen spawnen van één enkel ei.

Wanneer je je steeds meer in het spel verdiept zal je al snel de spelers hun tcktieken beter weten in te schatten en zo ook sneller een tegenaanval kunnen uitvoeren. Met deze simpele, maar ongelofelijk belangrijke richtlijnen, ben je al een eind op weg naar overleving in de wondere online wereld van Starcraft II. Mochten jullie nog tips hebben voor lezers, vergeet ze dan zeker niet bij deze post toe te voegen.

Met deze twee delen van de Starcraft II: Wings of Liberty, The Complete Survival Guide, kun je flink uit de voeten. Een eigen speelstijl en gevechtstactiek ontwikkelen is echter aan jou om door te krijgen. Zit je echter nog met onbeantwoorde vragen? Of heb je tips, die erg goed in de guide passen? Laat het ons weten!

Het tweede gedeelte van de Battlereport. Erg handig om te zien hoe ervaren spelers het aanpakken!

Advertenties
reacties
 1. Erik Dekker schreef:

  Erg tof:) Hier heb ik zeker wat aan als ik straks begin met Starcraft II. Beetje beginner met RTS maar SC2 is een van de redenen waarom ik een nieuwe desktop wil halen binnenkort. Ziet er erg goed uit allemaal.

 2. Jelle schreef:

  ja moet ook eens uitkijken naar nieuwe PC – loopt niet meer vlotjes op de mijne momenteel.

 3. Jelle schreef:

  Nog een tip die ik kan aangeven, is eerder een tip dat je uit ervaring zal moeten leren is de volgende:

  – Leer welke units goed zijn tegen vijandige units. Elke unit heeft zijn zwaktes en sterkte punten. Als je van vijandige units deze zwaktes kent, zal je ook weten welke units je het best tegen hen gebruikt. Hierdoor zal je het slachtoffers in je eigen rangen drastisch verminderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s