Starcraft II Wings of Liberty: The Complete Survival Guide (deel 1)

Geplaatst op: 23 augustus 2010 door Jelle Versee in Nieuws

Blizzard legt de lat met het vervolg op de razend populaire Real Time Strategy game Starcraft weer aanzienlijk hoger en laat zien hoe games ook kunnen zijn. Beginnende RTS-spelers zullen in het online gebeuren van Starcraft echter vaak de mist in gaan de eerste keren. Daarom is een duwtje in de richting wel zo handig. Daarom presenteer ik je met trots: Starcraft II: Wings of Liberty, The Complete Survival Guide. “Everything you wanted to know about Starcraft but were too afraid to ask”

In deze guide zal ik zoveel mogelijk proberen jullie tips mee te geven om te overleven in het offline en online gebeuren van de nu al veel besproken game Starcraft II. Wat zijn de eerste stappen die je moet zetten in een match, zowel offline als online? Welke speelstijl past bij welke situatie? En op welke details moet je letten om als winnaar uit de strijd te komen? Je leest het in de twee delen van de guide. Let echter wel dat iedere speler een eigen speelstijl hanteert en het is aan jou de taak om er zelf een te ontwikkelen. Hier vind je slechts belangrijke richtlijnen!

In het eerste deel van deze gids wil ik vooral de campaign gaan uitdiepen, sinds Blizzard er sterk van uit gaat dat je deze allereerst doet voor je jezelf in de online arena stort. Ergens is het inderdaad het beste om de campaign even door te nemen, omdat naar mate je vordert in de campaign er meer en meer gemultitasked moet worden en micro-management van steeds groter belang wordt. In de vorige zin kwamen dan ook de twee meest belangrijkste vaardigheden van het heel Starcraft II gebeuren: multitasking en micro-management .. “Wat is dat allemaal in hemelsnaam?”. Niet getreurd, ik zal het even kort uitleggen.

Multitasking wil zo veel zeggen als het uitvoeren en beheren van verschillende taken tegelijk. Ik neem aan dat je al ergens kunt zien waarom dit zo belangrijk is. Je krijgt bijvoorbeeld een objective waarbij je een kleine basis kort en klein moet gaan maken, maar ondertussen wordt jouw basis ook nog eens met volle overgave bestookt. Hierbij is het van groot belang om bij deze twee posities de juiste commando’s tegelijk te geven.

Micro-management is een begrip dat al sinds het originele Starcraft van groot belang was en in dit vervolg zeker niet uitblijft. Dit is te vergelijken met de gedachte van “iedere eenheid telt” . Hiermee wordt bedoeld dat je soms veel meer kunt doen met één manschap dan je hele leger gewoon te laten aanvallen, wat vaak leidt tot een onvermijdelijke nederlaag. Gelukkig heeft Blizzard het voor ons al een stuk makkelijker gemaakt: het is namelijk mogelijk om groepen units in tabbladen te beheren waartussen je makkelijk kunt wisselen. Ook is het aantal manschappen die je in één keer kunt besturen vergroot, vergeleken met het origineel. Allemaal belangrijke details die het micro beheer moeten versoepelen. Dit wil echter niet zeggen dat het makkelijk is. De kunst zit hem in de juiste timing en precisie. Stel je voor dat je aangevallen wordt en je merkt dat één enkele manschap uit jouw eenheid aan het dood gaan is: wat zal een ervaren micro manager doen?  Deze zou de desbetreffende unit weghalen uit zijn eenheid. Je vijanden zullen deze unit volgen maar vestigen hun aandacht aanzienlijk minder op jouw andere eenheden, die dan rustig hun salvo’s kunnen lossen op de ongelukkige vijandige troepen. Als je deze timing perfect door hebt is het goed mogelijk dat deze ene manschap het nog overleeft en onnodige slachtoffers vermeden worden.

Niet enkel deze twee begrippen worden getraint tijdens de campaign, maar je krijgt ook meer inzicht in de mogelijkheden die het spel te bieden heeft. Binnenkort zal hier dan ook bijkomen dat je van elk ras de eenheden leert kennen, maar momenteel is alleen de Terran campaign beschikbaar. Let wel op dat niet alle eenheden die in de campaign beschikbaar zijn, ook online hun aanwezigheid laten stralen.

Wat kan je allemaal doen voor je online gaat spelen? De tutorials afmaken, de campaign uitspelen, inclusief de achievements en challenges en een match  tegen de AI computer. Hierna kan je de de leaderboards bekijken om tegen mensen van jouw niveau te spelen en zo verder te evolueren. Blizzard zorgt er op een hele prettige manier voor dat je in de multiplayer door de bomen het bos niet meer ziet. Een belangrijke les die men vaak op de harde manier leert, is dat je niet per se hoeft winnen om bij te leren. Soms zijn potjes waar je hard wordt ingemaakt nodig om zo te kunnen leren van je fouten en de gebruikte tactieken van je tegenstander in je hoofd te krijgen. Let ook wel op dat de eerste matches die je online speelt, ranked matches zijn. De game bepaalt op basis van hoe je het in deze eerste matches gespeeld hebt, in welke poule van spelers je terecht komt. Op deze manier voorkomt het spel dat je wordt geconfronteerd met tegenstanders die op een heel ander niveau van ervaring spelen. Deze rust word je in ieder geval gegund!

Tot zover het eerste deel van de Starcraft II: Wings of Liberty, The Complete Survival Guide. Voor offline chaos kun je met deze informatie al uit de voeten. Jeuken je vingers al om online huis te kunnen houden? In deel twee kun je morgen lezen hoe het moet.

Hier kun je, middels een match tussen twee ervaren spelers, zien wat je van het spel kunt verwachten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s