Pre-order bonussen: waarom?

Geplaatst op: 5 juni 2010 door Erik Dekker in Nieuws

Het antwoord op de titelvraag lijkt op het eerste gezicht vrij duidelijk: winkeliers proberen met hun exclusieve pre-order bonus van een game de klant te lokken om daar tot zijn aanschaf over te gaan. Dit lijkt op een slimme marketingtruc, maar is in principe gewoon een vorm van chantage.

In bijna alle gevallen van dit soort bonussen die je in het spel zelf kunt vrijspelen staat de content al op de disc, klaar om het daglicht te zien. Omdat het mijzelf logisch lijkt dat je hetzelfde spel niet drie of vier keer zal aanschaffen, zul je altijd bepaalde content, die dus al op de disc staat, mislopen. Natuurlijk zijn dit geen zaken die de ervaring met het spel zullen belemmeren, maar voor de oplettende koper die het maximale uit zijn aankoop wilt halen zal het ongetwijfeld een gevoel van oneerlijkheid teweegbrengen.

De laatste game waarbij dit gebeurde was het alom geprezen Red Dead Redemption. Bij winkel A zou je een exclusief paard krijgen, waarna je deze in de spelwereld vrij zou kunnen spelen. Winkel B bood een nieuw outfit aan. Zou het niet beter zijn als de content die je bij een winkel krijgt, slechts een tijdelijke exclusiviteit is? Anders gezegd: zou de klant van winkel B niet na een paar maanden gewoon toegang moeten kunnen krijgen tot de content van winkel A? Zo krijgt iedereen de content waar hij in principe gewoon recht op heeft. In Amerika is deze vorm van klantjepikken nog veel erger dan in Nederland en België. Laten we hopen dat de trend niet hierheen waait.


Een nieuw paard of een extra outfit? Wat wordt de keuze? Je mag er maar eentje kiezen!

Advertenties
reacties
 1. Pieter schreef:

  Zolang de pre-order bonussen niets aan de gameplay veranderen (paard en outfit in RDR, Celestial Steed in WoW, …) heb ik er geen problemen mee. Maar wanneer ze beginnen met extra gebieden, gameplay voordelen (zeker in MP games), … dan is dat voor meestal de grootste reden om een spel niet aan te kopen ook al wacht ik er jaren op. Het feit dat iemand betere wapens, … krijgt gewoon omdat hij wat meer betaald kan gewoon niet.

 2. Niels Dekker schreef:

  Ik hou ook niet van die pre-order bonussen. Het is me echter wel opgevallen dat bij spellen als Just Cause 2 en Mass Effect 2 de bonus items al redelijk snel gewoon als betaalde download verkijgbaar werden. Volgens mij loop je dus niet zo gek veel mis. Ik vermoed dat ook de pre-order content van Red Dead Redemption binnenkort gewoon tegen betaling te downloaden zal zijn.

  • Pieter schreef:

   De preorder bonussen van RDR kan je zelf vrijspelen in de MP. Het enige voordeel van de preorder is dus dat je iets eerder de content hebt en kan gebruiken.

 3. Erik Dekker schreef:

  @ Pieter: Ik dacht alleen de Golden Guns? Niet de Warhorse en de Deadly Assassin Outfit toch?

 4. Céline schreef:

  Hee,
  De paarden kan je vrijspelen, de outfits moet je missie’s voor doen . 😉
  x

  • Erik Dekker schreef:

   Hey Céline! Voor zover ik weet zijn zowel de Warhorse als de Deadly Assassin Outfit enkel te bemachtigen via pre-order. Hier kun je zien dat je deze outfit alleen kunt krijgen door te pre-orderen. Hetzelfde geldt voor de Warhorse (http://reddead.wikia.com/wiki/War_Horse)

   Het kan zijn dat Rockstar dit heeft verholpen met een patch, maar dat weet ik helaas niet zeker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s